|
||
Mogan Gölü'nün temizleme hikayesi -3- | ||
Bayram Türkmez Haberi | ||
![]() |
||
Yazan Bayram Türkmez 14.01.2016
2. bölümden devam... Bölüm - 3
1993 yılında Gölbaşı’na 2 adet radyo vardı. Ses FM Adnan Keskin-Aziz Doğanoğlu ortaklığı ve Göl FM Adnan Tan tarafından kuruldu. RTÜK kurulduktan sonra gerekli yayın şartlarını yerine getiremeyen radyolar kaçak konuma düşünce Gölbaşı'nda seslerini kesti.
1995 ŞUBAT tarihinde - 285 milyar tl. 1998 yılı için ödenek ayrılması planlanan Mogan Gölü temizliği için, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe onaylanırsa her yıla bölünerek toplam 1 trilyon 750 milyar tl. bütçe ayrılması düşünülüyor. (Gölbaşı Ekspres Gazetesi 62.sayı 17 şubat 1995 tarihli haberinden)
1996 NİSAN tarihinde- Haymana Yolu Aşıklar Tepesi yanındaki alan ağaçlandırma alanı olarak Esnaflar Odası Başkanlığına, Atatürkçü Düşünce Derneği Gölbaşı Şubesi’ne ve bir ilkokul için ağaçlandırılacak alan olarak tahsis edildi.
Ancak bu alan daha sonra belediye tarafından ASKİ nin altyapı projesini yapacak olan müteahhide şantiye alanı olarak tahsis edilince, ağaç yerine şantiye binası dikildi.
1996 yılında TBMM’ye çok defa Mogan ve Eymir göllerinin sorunları ile ilgili önerge verildi. RP Milletvekili Ersönmez Yarbay, ANAP milletvekili yücel seçkiner takip etti.
1996 yılında ASKİ Mogan Gölü altyapı çalışmasını ihale etti. 2 yıl süren altyapı çalışmasını Büyükşehir Belediyesi, en büyük yatırım olarak değerlendirdi.
Büyükşehir Belediyesi Melih Gökçek’in 1994 yılında seçim vaadi olarak söylediği Mogan Gölü fıskıyeleri Eylül 1997 tarihinde konuldu. Büyük bir şölenle açıldı. 120 metre yüksekliğe su fışkırtacağı bildirildi. Ancak, TEDAŞ elektrik faturaları zamanla kabarık gelmeye başladı. Sık sık arızalar vermeye de başlayınca arasıra çalıştırıldı.
Kasım 1996 tarihinde Uluslararası Göl Çevresi Komitesi ve 4 kişilik Japon heyeti Gölbaşı Mogan Gölü’nde incelemeler yaptı.
Dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Ödemiş, Japonların göllerle ilgilenmesinin umut verici olduğunu açıklamıştı. Japon heyetinin sözcüsü Mr. Shımazu, bilgi kitabı oluşturacaklarını söyledi.
1997 yılında, Kaymakam Abdullah Durukan Mogan Gölü’nün temizlenmesi ile ilgili olarak ilk somut adımı atılmasını sağladı.
Kaymakam Durukan, Mogan Gölü'nde sorunun çözülmemesinin nedeninin, yetki kargaşasından kaynaklandığını belirtti.
1997 yılında, Mogan Gölü’nde çevre yolu açılması işi, Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından ihale edilmesine rağmen bir türlü devamını getiremedi… Kıyı yolu bir açıldı, bir durdu.
Eylül 1997 tarihinde ANAP iktidarı Başbakanı Mesut Yılmaz Mogan Gölü’nün kurtarılması için söz verdi. Dönemin Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanı Burhan Kara ile Çevre Bakanı İmren Aykut 2 defa Gölbaşı Mogan Gölü’ne gelerek incelemelerde bulundu. Belediye tarafından brifing verildi. “Mogan gölünü en kısa zamanında, çevresiyle birlikte temizleyeceğiz..dediler.
Eylül 1997 tarihinde, Dönemin Belediye Başkanı Erdal Eren Atatürk Sahil Parkı planlarının ÖÇKK tarafından çıkarılmadığını ve parkın harabe halde olduğunu, bu konuda kurumla ortak sözleşme olduğunu da belirterek ÖÇKK’nu halka şikayet eden tabelalara yazılar yazdırıp astırarak, parkın bakımsızlığı için “HALKIMIZDAN ÖZÜRDİLERİM”… diyordu.
ANAP iktidarının Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanı Burhan Kara, Mogan Gölü sorununu çözeceklerini belirterek, “Kuşadasında bulunan tarama gemisini buraya getireceğiz, göllerle ilgili sorunu kısa sürede çözeceğiz.”dedi.
Diğer taraftan Çevre Bakanı imren Aykut ta Büyükşehir Belediyesi Melih Gökçek tarafından Mogan Gölü’ne konulan fıstıyeleri eleştiriyordu. “Bu fıskıyelerden önce gölün temizliği düşünülmeliydi…”diyordu.
1997 yılında, GÖLBAŞI YEREL GÜNDEM 21 projesine Sürdürülebilir Kalkınma eylem planına dahil edildi.
Gölbaşı Mogan kıyısı planları ÖÇKK tarafından 1999 yılında onaylandı. Kıyı kanunu uygulamasında yapılan Mogan Gölü ne en uzak tesis 50-100 metre uzaklıkta olacaktı. Kıyıda faaliyet gösteren 30 işletme yeşil alan içerisinde kalıyordu. Bu işletmeler itiraz etti. Dönemin belediye başkanı Dr. Cevdet Kara’da planların bazı kısımlarına ÖÇKK’ na itiraz ettiklerini açıkladı.
2000 yılına gelindiğinde ilçe siyasilerinde “Mogan Gölü’nü kurtaralım” diye sesi yükselmeye başladı. Yerel teşkilat temsilcilerinin yanı sıra dönemin CHP Ankara İl Başkanı Levent Gök ve yönetimi Mogan kıyısında eylem yaptı.
Gölbaşı’nda yaşayan Menekşe Ana lakaplı Menekşe Yıldırım ruhsal terapi için evine gelen kişilerden yaklaşık 3 ay içerisinde 5 bine yakın imza toplayarak Kaymakamlık vasıtasıyla TBMM ye gönderdi.
Dönemin Ankara Valisi Yahya Gür ise, Gölbaşını ziyaretinde, Gölleri üniversitelerin yönetimine verelim..dedi(Haziran 2000)
2000 yılı Ağustos ayı, dönemin koalisyon hükümeti Çevre Bakanı Fevzi Aytekin göllerle yakından ilgilendi. Bakan Fevzi Aytekin, Vali Yahya Gür, Belediye Başkanı Melih Gökçek, ÖÇKK başkanı Köksal Kılıçlı ile beraberindekiler Gölbaşı’na gelerek havadan ve karadan gölde incelemeler yaptı.
TBMM Çevre Komisyon Başkanı ANAP’lı, Ediz Hun ve komisyon üyeleri gölde basın mensuplarıyla tekne turu yaptı.
Ve sonunda dönemin Gölbaşı Belediye Başkanı Cevdet Kara, “Bu işi bakanlar kurulu çözebilir.”diyerek noktayı koydu.
2000 yılında Gölbaşı Belediye Başkanı dr.Cevdet Kara ile birlikte bazı meclis üyeleri Macaristan’daki Balaton Gölü’nü incelemeye gitti. Gölün nasıl iyileştiğini ve hangi projelerin uygulandığını raporlamak amacıyla yapılan gezinin bütçesi belediye den çıktı.
Kasım 2000 yılında, Mogan Gölü kirlilik sorununun çözülmesi için Macaristan’ın Balaton ve Velence göllerini inceleyen ekip ortak rapor hazırladı.
Gölbaşı Belediyesi yetkilileri, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof.Dr.Selçuk Soyupek, Hacettepe Ünv.Biyoloji Böl.öğretim gör. Doç.Dr.Sedat Yerli, ÖÇKK temsilcisi Jeoloji Y.Müh. Sücaattin Baran, Biyoloğ Aynur Hatipoğlu, Mimar Tahsin Cengiz Kaman’dan oluşan heyet ortak rapor hazırladı
MOGAN ve EYMİR gölünün kirlenmesinin önüne geçen ve temizlenmesi için açıklamalar yapan Göllbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği de ilgililere, yetkililere sık sık çağrılarda bulunup, siyasileri de harekete geçiriyordu…
ARALIK 2000 .. Belediye Başkanı Dr.Cevdet Kara yaptığı açıklama ile hazırlanan raporun çevre bakanlığı aracılığı ile bakanlar kuruluna getirileceğini açıkladı.
Bölüm-3-
Devam edecek...
Açıklama : Kaynak gösterilmeden kullanmayınız. |
||
|
||
Etiketler: |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.